Co jsou střešní vazníky? Charakteristika konstrukčních prvků

Domů » Střešní konstrukce » Co jsou střešní vazníky? Charakteristika konstrukčních prvků

Investoři čelí mnoha rozhodnutím týkajícím se plánované budovy. Jedním z těchto rozhodnutí je volba konstrukce střechy. K dispozici jsou dřevěné a ocelové prvky. Častěji se vybírají dřevěné nosné konstrukce — vazníky nebo trámy. Vazníky se v posledních letech staly obzvláště populární. Jsou alternativou k tradičnímu střešnímu trámoví a umožňují úsporu času a nákladů. Podívejte se, jaké jsou charakteristiky střešních vazníků a jaké mají hlavní výhody a nevýhody.

Dřevěné střešní vazníky — charakteristika

Dřevěné střešní vazníky jsou nosné prvky konstrukce střechy. Jejich hlavním úkolem je přenášet zatížení na hlavní podpěry (nosné stěny, železobetonové sloupy). Tato řešení se používají v obytných, průmyslových, obchodně-služebních a také zemědělských budovách. Prvky vznikají ve výrobním závodě, což snižuje riziko výrobních chyb. Tradiční trámoví se konstruuje několik týdnů na staveništi a zahrnuje práci tesařů a jejich pomocníků. Malá chyba některého z nich může vést k oslabení nosnosti prvků a celkovému snížení bezpečnosti budovy.

Hotové střešní vazníky jsou vyrobeny v továrně, následně přepraveny na stavbu a montovány. Celý proces je automatizovaný a přesný, což pomáhá minimalizovat výrobní chyby. V produkci se používá především dřevo C24 — borové, s odolností proti ohybu na úrovni 24 MPa. Materiál na vazníky není třeba impregnovat, jako je tomu u tradičních prvků, protože je sušen komorově, hoblován a frézován. Během těchto procesů jsou odstraněny případné škůdce a konstrukce je zcela bezpečná. Díky hladkému povrchu vazníky zpomalují šíření ohně, čímž zvyšují celkovou požární odolnost střechy.

Konstrukce střechy z vazníků — výhody

Konstrukce střechy z vazníků přináší především úsporu času a nákladů. Výroba a montáž trvá pouze několik dní. U tradičních prvků celý proces trvá až 10krát déle. Střešní vazníky, tedy vazníky nebo trámy, jsou vyrobeny z vybraného dřeva, které přichází na stavbu a je připraveno k montáži. Není třeba je impregnovat, kontrolovat jejich kvalitu ani sledovat úroveň vlhkosti. Komorové sušení připravuje materiál k okamžitému spojení a instalaci.

Kromě toho lze tento typ konstrukce použít prakticky v každé budově:

  • s dvojí sklonovou střechou,
  • s páteřní střechou,
  • s vikýři,
  • s rozpětím stěn nad 9 metrů.

Díky tomu se prefabrikované střechy hodí do obytných, průmyslových, obchodně-služebních i zemědělských budov.

Doporučuje se používat vazníky především v objektech s neobytným nebo částečně obytným podkrovím. Správná aranžace projektu prefabrikátů však umožňuje jejich montáž i v případě obytného podkroví. Dřevěná trámová konstrukce je trvalým a pevným řešením pro stabilizaci objektu a zajištění adekvátní nosnosti střešní krytiny.

Nevýhody hotových střešních vazníků

Nevýhody hotových střešních vazníků se týkají především nutnosti dopravy prvků z továrny na staveniště a jejich montáže pomocí specializovaného jeřábu. To vyžaduje vhodnou infrastrukturu a prostor kolem budovy.

Aby se tyto nevýhody přetavily v výhody, je dobré vybrat firmu, která komplexně zajišťuje vazníky. Projektování, doprava a montáž od jednoho dodavatele zajistí, že proces bude pro investora bezproblémový a výsledky rychlé a v souladu s projektem.

Je také třeba pamatovat, že v případě malých pozemků nemusí být dřevěné střešní konstrukce z prefabrikátů správně namontovány nebo bude tento proces výrazně složitější. Před rozhodnutím o konkrétních prvcích je doporučeno konzultovat tento aspekt s vybranou firmou.

Jsou kleštinové vazníky výhodné?

Kleštinové vazníky (jiný název pro dřevěné vazníky) se vyrábějí z dražšího dřeva než to používané u tradičního trámoví. Je však třeba si uvědomit, že k jejich výrobě se spotřebovává výrazně méně materiálu, což znamená, že konečná investice je nižší a efekt stejně pevný a trvanlivý. Montáž prefabrikovaných konstrukčních prvků se vyplatí investorům, kteří se zaměřují na:

● rychlou realizaci investice,

● úsporu nákladů,

● jistotu, že během práce nedojde k výrobním chybám,

● zvýšenou odolnost konstrukce vůči vlivům vnějších faktorů.

V takovém případě budou hotové, precizně připravené a zabezpečené prvky jednoduše bezpečnou volbou.

Dřevěné střešní vazníky mají výhody tradičního trámoví a zároveň urychlují realizaci dalších etap stavebních prací. Také přinášejí skutečné úspory a umožňují vyhnout se závažným chybám, které by negativně ovlivnily technické a estetické parametry střechy.