Jak vypočítat plochu střechy?

Domů » Střešní konstrukce » Jak vypočítat plochu střechy?

Aby získali informace o cenách vazníků nebo střešního krytí, je nutné přesně změřit celou konstrukci. Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jak vypočítat plochu střechy? Proč je nezbytné určit plochu takové konstrukce?

Proč se vypočítává plocha střechy?

Plocha střechy je nezbytná při stavbě střešní vazby a výběru izolačních a dokončovacích materiálů. Střešní tašky, plechy a šablony se obvykle prodávají na metry čtvereční. Plocha střechy je také potřebná při objednávání střešních vazníků. Rozměry vazby mají velký vliv na cenu takové konstrukce.

Informace o ploše střechy jsou uvedeny v projektu. Je to rozsáhlý dokument, který obsahuje nejen hlavní rozměry, ale také pracovní techniky a plánované materiály. Pomocí projektu lze rychle vypočítat požadované hodnoty. Problém nastává, když takový dokument zmizí během mnoha let používání budovy. V takovém případě je nutné využít pomoc odborníků, kteří provedení měření znovu.

Výpočet plochy střechy pro plech

Výpočet plochy střechy, na kterou má být umístěn hladký plech, je jedním z jednodušších úkolů. Stačí rozdělit konstrukci na základní geometrické útvary a následně vypočítat jejich plochu pomocí vzorců. Takový úkol zvládne i osoba bez technických znalostí. Výpočet plochy střechy je mnohem jednodušší, pokud máte projekt s hotovými rozměry. Pokud takový dokument nemáte a plánujete rekonstrukci stávající budovy, bude nutné provést měření z plošiny nebo lešení.

V případě šikmých střech stačí sečíst získané plochy. Tímto způsobem lze vypočítat plochu i nejsložitějších konstrukcí s mnoha zlomy.

O něco těžší je to v případě vlnitého plechu, zejména pokud je na střeše mnoho zlomů. V takovém případě je třeba zohlednit i tloušťku materiálu. Pro předběžný odhad však postačí informace o ploše střechy. Odborníci vědí, jak ji převést na nabízené stavební materiály.

Výpočet plochy střechy pro vlnitý plech a tašky

V případě vlnitého plechu a tašek jsou výpočty podobné. Je nutné rozdělit plochu na trojúhelníky, pravoúhelníky, lichoběžníky, čtverce nebo obdélníky a následně sečíst plochy jednotlivých částí. V tomto případě je však třeba pamatovat na to, že k získanému výsledku je nutné přidat přibližně 20 % jeho hodnoty. Tímto způsobem lze zabránit situaci, kdy během pokládky krytiny dojde k nedostatku materiálu.

Výpočet plochy střechy při absenci přesných rozměrů

Existují projekty, ve kterých nejsou uvedeny přesné rozměry střešního krytí. V takové dokumentaci se však objevují rozměry jednotlivých stěn a úhel sklonu vazby. Aby bylo možné vypočítat plochu střechy pouze pomocí půdorysů, je nutné rozdělit plochu podle kosinu úhlu sklonu.

Prvním krokem je tedy určení plochy střechy v půdorysu, pomocí rozměrů stěn. K tomu můžete také rozdělit konstrukci na menší části. Plochy jednotlivých částí střechy stačí sečíst. Tím vznikne součet, který je třeba rozdělit podle kosinu úhlu sklonu. Je to poměr přilehlé odvěsny a přepony.

Plocha střechy vypočítaná pomocí internetových kalkulaček

Výpočet plochy střechy je relativně snadný a nevyžaduje odborné znalosti, ale může být časově náročný. Způsobem, jak zkrátit čas výpočtu jednotlivých hodnot, je využití speciálních internetových kalkulaček pro výpočet plochy střechy. V takových programech stačí zadat hlavní rozměry a úhly. Kalkulačka je sama přepočítá a sečte.

V kalkulačkách má uživatel možnost vybrat typ střechy a izolace či krytiny. Takové systémy jsou schopny automaticky přepočítat množství potřebných materiálů podle jejich typu a účelu. Fungují rychleji a často i přesněji než při samostatných výpočtech.

Výpočet plochy střechy od odborníků

Samostatný výpočet plochy střechy je nezbytný především při objednávání stavebních materiálů na vlastní pěst nebo při žádostech o předběžný odhad služeb. Přesná měření však vždy provádějí odborníci. Plocha střechy se vypočítává mimo jiné při návrhu střešních vazníků. Odborníci zodpovědní za vytvoření takové konstrukce sami provádějí všechny potřebné výpočty, aby se ujistili, že hotové prvky budou odpovídat projektu. Při výrobě těchto prvků se bere v úvahu nejen plocha střechy, ale také její výška, úhly sklonu či zatížení, které mohou jednotlivé části konstrukce unést.