Montáž dřevěných vazníků — jak probíhá a jak dlouho trvá?

Domů » Střešní konstrukce » Montáž dřevěných vazníků — jak probíhá a jak dlouho trvá?

Dřevěné vazníky se stále častěji používají jako konstrukční prvky v obytných, průmyslových, obchodně-služebních, a dokonce i zemědělských budovách. Investoři je oceňují především za to, že urychlují realizaci stavby a umožňují plynulý přechod k dalším etapám prací. Výroba a montáž vazníků může totiž trvat i několikanásobně kratší dobu než u tradiční dřevěné konstrukce. Zjistěte, jak probíhá a jak dlouho trvá montáž prefabrikovaných prvků.

Prefabrikované vazníky — jak probíhá montáž prvků?

Před montáží konstrukčních prvků je nezbytné zpracovat projekt střešních vazníků. Během tohoto procesu kvalifikovaná a zkušená osoba zvolí rozpětí a parametry jednotlivých prvků podle specifikace budovy. Projekt zohledňuje například rozpětí stěn, sklon střechy a její tvar.

Cílem je vytvořit konstrukci, která bude bezpečná, pevná, trvanlivá a v souladu s požadavky stavebního práva. Po návrhu střechy je třeba zadat výrobu vazníků. Tyto práce trvají od několika dní do několika týdnů. Prvky jsou přepravovány z továrny na staveniště, kde začíná montážní proces. K tomu se používá jeřáb, který je nezbytný k tomu, aby jednotlivé prvky byly vztyčeny nad budovu a umístěny na její konstrukci.

Dřevěné kleštinové vazníky se montují v následujících krocích:

  1. Přenos konstrukčních prvků pomocí střešního jeřábu — práce je třeba provádět opatrně, aby nedošlo k poškození části konstrukce střechy nebo samotné budovy.
  2. Umístění prefabrikovaných vazníků na střechu — montáž je nutné provést v souladu s údaji uvedenými v projektu.
  3. Spojení a zpevnění prvků — k tomu se používají například tesařské spojky a ocelové pásky, které dodávají konstrukci potřebnou nosnost (odolnost vůči zatížení, které způsobují například střešní krytina, srážky, sníh).
  4. Kontrola kvality montáže.

Hotové střešní vazníky umožňují prakticky okamžitou montáž zvoleného střešního krytiny. Hotovou konstrukci není třeba impregnovat ani dodatečně zpevňovat. Pokud byla vyrobena a namontována podle specifikací projektu, bude připravena na další práce.

Jak dlouho trvá montáž prefabrikovaných vazníků?

Montáž preprefabrikovaných vazníků je relativně rychlá ve srovnání s tradiční dřevěnou konstrukcí, která je připravena na další práce až po několika týdnech šroubování a montování. Je třeba mít na paměti, že konkrétní doba montáže prefabrikované konstrukce závisí na několika faktorech. Patří sem například:

  • Zkušenost montážního týmu — čím větší, tím efektivněji práce probíhají.
  • Technologické zázemí — moderní jeřáby zrychlují a zvyšují přesnost práce.
  • Konstrukce konkrétní střechy — vazníky na dvojí sklon střechy se montují rychleji než například na střechu s obloukem.
  • Plocha střechy — čím větší střecha, tím více konstrukčních prvků a s nimi spojené práce.
  • Počasí — během silného větru nebo intenzivních srážek jsou práce přerušeny z bezpečnostních důvodů.

Obvykle se dřevěné střešní vazníkymontují 1 nebo 2 dny, a u složitějších konstrukcí 3 nebo 4 dny. Procedura málokdy trvá výrazně déle, pokud se nejedná například o rozsáhlé průmyslové nebo obchodně-služební objekty.

Montáž dřevěných vazníků — vyplatí se to?

Montáž vazníků šetří čas a prostředky při zachování výhod, které garantuje tradiční dřevěná konstrukce. Prvky jsou pevné a trvanlivé. Zajišťují optimální odolnost střechy vůči zatížení a zároveň umožňují rychlou realizaci dalších etap investice.

Je třeba mít na paměti, že u tradiční konstrukce se prvky spojují na staveništi, což může trvat i několik týdnů. Jednodenní nebo několikadenní montáž je mnohem efektivnější. Vždy probíhá podle pokynů uvedených v projektu a umožňuje vytvořit pevnou, trvanlivou konstrukci pro střešní krytinu.