Prefabrikovaná vazba — co to je? Kolik stojí vazníky?

Domů » Střešní konstrukce » Prefabrikovaná vazba — co to je? Kolik stojí vazníky?

Prefabrikovaná vazba je alternativou k tradiční střešní vazbě. Oba systémy jsou vyrobeny ze dřeva, ale liší se technologií výroby, procesem montáže prvků a také objemem použitého dřeva. Dřevěné příhradové vazníky umožňují snížit náklady na realizaci střechy a také urychlit stavební práce. Zjistěte, z čeho vyplývají úspory — poznejte cenu a charakteristiku systému.


Střešní vazníky — co to jsou?

Střešní vazníky jsou konstrukční prvky, které se vyrábějí ve fabrice. Nesestavují se na místě stavby, jak tomu je v případě tradiční vazby. Vyrábějí se z pečlivě vybraného dřeva. To je sušeno průmyslově při teplotě kolem 70 ℃. Díky tomu není nutné kontrolovat vlhkost materiálu, aby se zajistilo, že je v danou chvíli vhodné pro přípravu vazby.

Dřevo je dostatečně suché a nemusí být dodatečně impregnováno. Vysoká teplota zabíjí případné škůdce a jejich larvy, takže máte jistotu, že nebudou napadat konstrukci. Navíc je materiál hoblován, čímž získává hladký povrch. Ten je méně náchylný k napadení houbami nebo plísněmi a především zpomaluje šíření ohně.

Střešní vazníky se skládají ze dvou pásů: spodního a horního, sloupků a diagonál. Prvky jsou spojovány hřebíkovými deskami, což jsou skupiny hřebíků. Umísťují se do jedné roviny a lisují se do celé konstrukce. Tradiční střešní vazba se připravuje a spojuje na místě, zatímco prefabrikované vazníky se vyrábějí ve fabrice, odkud jsou následně přepravovány na stavbu. Pomocí speciálního jeřábu se montují na budovu. Díky správně rozmístěným a vybraným trámům jsou prvky lehké. Není tedy nutné používat dodatečné nosné konstrukce.

Prefabrikovaná střešní vazba — výhody a nevýhody

Prefabrikovaná střešní vazba je vyráběna během několika dní a její montáž trvá obvykle jeden pracovní den. Naproti tomu tradiční vazba se několik týdnů sestavuje na staveništi tesařem a jeho pomocníky. Během této doby musí investor zajistit ochranu dřevěných prvků před deštěm, slunečními paprsky nebo vznikem ohně.

Vazníky jsou dodávány v částech na staveniště, kde jsou sestavovány a umísťovány na budovu. Pro celý proces se používá jeřáb. Prvky nevyžadují impregnaci, která je nutná u tradičních řešení.

Příhradové vazníky mohou být použity v budovách s velkým rozpětím stěn a libovolným tvarem střechy. Konstrukce je často chráněna zárukou výrobce, která chrání investory před provedením chyb. Navíc, rozhodnutím pro prefabrikovanou vazbu máte jistotu, že prvky budou správně zvoleny co do rozměrů, úhlů sklonu nebo spojů. Vše probíhá za použití přesných strojů a automatizovaným způsobem, což minimalizuje možnost chyb. Při ručním provádění prací se riziko chyb výrazně zvyšuje, což dodatečně zatěžuje investory.

Jako nevýhodu vazníků je třeba uvést, že jsou omezením při využívání podkroví. Nejlépe se hodí pro jednopodlažní nebo vícepodlažní budovy, kde podkroví má nevyužívanou funkci (např. půdu).

Konstrukce střechy s vazníky není vhodná také pro domy na malých pozemcích, pokud není možné tam dodat stavební prvky a namontovat je pomocí jeřábu.

Střešní vazníky — cena

Stojí za zmínku náklad systému, jakým jsou střešní vazníky. Cena prvků může být pro mnoho investorů překvapením. Ukazuje se, že samotné dřevo na střešní konstrukci je v tomto případě dražší než u tradiční vazby. Vyžaduje speciální zpracování — průmyslové sušení, hoblování, tovární řezání a spojování prvků.

Návrh střešních vazníků však zahrnuje výrazně menší objem dřeva použitého pro konstrukci než návrh tradiční vazby. Ačkoli je dražší, spotřebuje se ho výrazně méně, takže konečná cena materiálu je nižší. Navíc to znamená, že střešní vazníky budou výrazně lehčí než tradiční konstrukce. Náklady na investici budou také nižší, protože nebude třeba používat dodatečné nosné prvky, které by byly nutné u velkých zatížení.

Hotové střešní vazníky: ceník — na čem záleží?

Není divu, že mnoho investorů se rozhoduje pro hotové střešní vazníky. Cena těchto prvků jasně ukazuje, že se prostě vyplatí. Jsou stejně pevné a odolné jako tradiční vazba a navíc umožňují výrazně urychlit stavbu. Stojí za zmínku, že cena dřeva na vazníky závisí na mnoha faktorech. Patří mezi ně např.:

  • kvalita dřeva — materiál s odpovídající kvalitou, certifikáty a atesty bude dražší, ale především bezpečnější,
  • zkušenosti výrobce,
  • záruka — ta je zpravidla zahrnuta v ceně, má klíčový význam z hlediska investora, protože chrání jeho zájmy,
  • výrobní technologie — samotná výroba vyžaduje použití dřeva a dalších materiálů, např. od MiTek Industries,
  • rozsah služeb — lze koupit vazbu s montáží a dopravou nebo se rozhodnout pro jednotlivé služby.

Cena střešních vazníků závisí na rozpětí stěn budovy, úhlu sklonu střechy nebo jejím tvaru, proto se vždy stanovuje individuálně. Stojí za to se zeptat vybraného výrobce na přesnou cenu a rozsah poskytovaných služeb, aby si vybral nejvýhodnější možnost pro sebe.

Prefabrikované vazníky jsou moderním řešením, díky kterému ušetříte čas a prostředky na stavbě. Pevná a odolná konstrukce zajišťuje odpovídající nosnost a je bezpečná pro ostatní prvky budovy.