Výhody prefabrikované vazby – proč získává na popularitě?

Domů » Střešní konstrukce » Výhody prefabrikované vazby – proč získává na popularitě?

Stavba střešní vazby bývá časově náročná. Proto se při výstavbě moderních objektů stále častěji používají prefabrikáty. Jsou to hotové prvky, které stačí namontovat na objekt. Jaké jsou největší výhody prefabrikované vazby? Kdy se vyplatí ji zvolit?

Co je prefabrikovaná střešní vazba?

Prefabrikovaná střešní vazba se skládá z dřevěných prvků a moderních spojovacích prvků. Ty připomínají hřebíkové desky vyrobené z plechu. Na jedné straně jsou speciální hroty, které se vpravují do dřeva již ve fabrice. K trvalému spojení obou prvků je nutné použít speciální zařízení. Tyto zařízení vyvíjejí na dřevo a kovové desky tlak přibližně 23 tun. Takto lze vytvořit odolnou konstrukci, která bude sloužit k výstavbě střešní vazby i v velmi velkém objektu.

Vazníky vs. tradiční vazba – žádné sloupy

Při výstavbě střech pomocí tradičních metod se na podkroví vytvářejí speciální sloupy. Používání prefabrikátů umožňuje opustit tyto prvky. Tím lze ušetřit nejen čas, ale i peníze. Navíc absence sloupků umožňuje zvětšit užitnou plochu objektu. Střešní vazníky se používají i v budovách s podkrovím.

Podpěry používané v tradičním stavebnictví brání volnému uspořádání místností. Často určují velikost jednotlivých pokojů, kterou je těžké přizpůsobit vlastním potřebám. Prefabrikáty umožňují volné rozdělení prostoru, čímž se vytvářejí místnosti libovolné velikosti. Jsou ceněny zejména v malých objektech, kde stojí za to využít veškerý dostupný prostor. Tyto vazníky lze také umístit bez nutnosti vytváření betonového stropu.

Střešní vazníky na objednávku

Hotové střešní vazníky jsou vyráběny na individuální objednávku podle projektu konkrétní budovy. Díky tomu lze eliminovat potřebu řezání jednotlivých prvků během stavebních prací. Na staveniště přicházejí hotové konstrukce, které stačí spojit dohromady podle dodané dokumentace. Prefabrikované vazníky umožňují vytvořit i velmi složité vícevrstvé střechy.

Výrobce vytváří prefabrikáty pro výstavbu střešní vazby na základě dokumentů poskytnutých investorem nebo firmou provádějící stavbu. Je nutné předat výrobci průřez střechy, půdorys posledního podlaží a průřez celé budovy. Důležitá je také informace o umístění budovy. Na tomto základě může výrobce určit předpokládanou cenu prefabrikátů a termín jejich realizace.

Doba výroby vazníků obvykle trvá několik týdnů. Proto se vyplatí rozhodnout se pro jejich objednání dostatečně včas, když budova ještě není připravena k montáži střechy. Tím se lze vyhnout prodlevám, které znamenají nejen ztrátu času, ale i peněz.

Střešní vazníky a stavební povolení

Použití prefabrikovaných prvků se vyplatí rozhodnout již ve fázi vytváření projektu. Osoba provádějící adaptaci by měla vytvořit dokumentaci, která následně putuje na úřad. I když se lze rozhodnout pro změnu způsobu výstavby vazby i po vydání povolení, je to spojeno s dodatečnými formality. V takovém případě je nutné provést odpovídající zápis do stavebního deníku.

Výhody použití střešních vazníků

Střešní vazba připravená ze speciálních prefabrikátů má mnoho výhod. Mezi nejdůležitější výhody hotových prvků patří:

  • opakovatelnost všech prvků – prefabrikáty vznikají na základě dodaného projektu. Připravují se ve velkých průmyslových závodech disponujících odpovídajícím strojním parkem. V takových podmínkách je možné ideálně řezat jednotlivé prvky podle dokumentace;
  • krátká doba montáže – na staveništích, kde se používají hotové prefabrikáty, probíhají práce mnohem rychleji. Pracovníci musí pouze spojit dodané prvky. Toto řešení umožňuje urychlit realizaci investice o několik týdnů;
  • nižší náklady na investici – prefabrikovaná vazba je také výrazně levnější než využívání tradičních metod výstavby střech. Úspory vyplývají také z mnohem kratší doby realizace investice. Prefabrikáty lze montovat po celý rok, i v zimě, což minimalizuje možné prodlevy;
  • univerzálnost – s využitím vazníků lze vytvořit střechy dvou- a vícevrstvé. Jsou to produkty, které poskytují velkou volnost při projektování budovy. Používají se především při výstavbě rodinných domů;
  • absence sloupů na podkroví – prefabrikované vazníky lze použít k výstavbě podkroví bez charakteristických podpěrných sloupů. K tomu je však nutné použít speciální variantu prefabrikátů, s volným prostorem uprostřed.

Vazníky nebo tradiční vazba?

Tradiční vazba se používá již mnoho let, ale stále více lidí se rozhoduje pro inovativní stavební řešení. V současnosti existuje řada technologií, které umožňují vytváření stabilních konstrukcí s menším množstvím materiálu a menším množstvím práce. Prefabrikované vazníky jsou vynikající alternativou k tradičním metodám práce, zejména při výstavbě rodinných domů. Je to velmi univerzální technika, která umožňuje stavět i velmi složité konstrukce.

Střešní vazníky jsou vynikajícím řešením pro ty, kteří chtějí ušetřit čas a peníze. Pro tuto možnost se rozhodují investoři, kteří se nebojí inovativních technik. Je to také jediné dostupné řešení, pokud vám záleží na maximálním využití prostoru na podkroví. Použití prefabrikovaných vazníků umožňuje upustit od montáže speciálních sloupů, které zabírají místo a brání volnému uspořádání místností.